تنظیم گری داده محور مقدمه تنظیم گری هوشمند

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده پولی و بانکی، نشست تخصصی «تنظیم گری فناوری های مالی در بانکداری هوشمند»روز دوشنبه در حاشیه دهمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت با حضور مهران محرمیان معاون فناوری های نوین بانک مرکزی، رضا باقری اصل معاون امور دولت، مجلس و استان های وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، حسین اسلامی رییس هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه تهران و هادی غلامی و فرزاد تیموریان کارشناسان اداره نظارت بر نظام های پرداخت بانک مرکزی برگزار شد.

معاون فناوری های نوین بانک مرکزی به عنوان یکی از سخنرانان این نشست تخصصی گفت: مشکل اصلی تنظیم گر چیست؟ چقدر یک پیچ را می پیچاند؟ یکی از تنظیم گران خارجی می گفت که وقتی ما کار خود را درست انجام داده ایم که همه بازیگران به یک اندازه از ما شاکی باشند.

مهران محرمیان افزود: چالش دیگر ما تناسب بین بازیگران در کسب و کارهاست. عده ای نامه می زنند و خواستار فعالیتی هستند که گروه دیگری به شدت با آن مخالف هستند و در اینجا، سازمان نظام صنفی می تواند کمک بسیاری به تنظیم گر کند.

وی مرکزی تاکید کرد: یکی از مسایل مهم نقض حریم خصوصی مشتریان یا بحث های مرتبط با پولشویی است و اگر نتوانیم مصالحه ای بین این امور برقرار کنیم، موفق نخواهیم بود.

محرمیان با بیان اینکه بهتر است هر چارچوب و مقرراتی که می خواهیم بگذاریم را زودتر به بازیگران اعلام کنیم، اظهار داشت: ممکن است حتی بازیگران از سیاست های جدید ناراضی باشند اما اینکه بدانند قرار است چنین سیاستی رخ دهد بهتر از آن است که آن سیاست را ندانند.

وی با بیان اینکه هر موضوعی داده محور شود قابل نظارت هوشمند خواهد بود، افزود: نظارت هوشمند به طور کامل داده محور است. بسیاری از پلتفرم هایی که براساس آنها قاچاق ارز انجام می شود، از این موضوع  بی اطلاع هستند. اگرچه قبل از تنظیم گری هوشمند، تنظیم گری داده محوری باید مدنظر قرار گیرد. 

معاون فناوری های نوین بانک مرکزی تاکید کرد که در بحث نظارت هوشمند باید توجه ویژه ای بر خلق پول داشت زیرا که این موضوع بر افزایش نرخ تورم تاثیر مستقیمی خواهد داشت.

فرزاد تیموریان نیز در این نشست گفت: رگ تک ها ابعاد مشخصی دارند و از فناوری های مختلف مانند رایانش ابری و کلان داده ها استفاده می کنند. رگ تک ها در آینده لایه پوشش ریسک شرکت ها خواهند شد.

وی افزود: در حال حاضر بانک مرکزی ایتالیا برای پیش بینی نکول بانکی خود از یادگیری ماشینی استفاده کرده است. همین طور بانک مرکزی این کشور با استفاده از یادگیری ماشینی، نرخ تورم بخش مسکن را هم پیش بینی کرده است.

این کارشناس اداره نظارت بر نظام های پرداخت بانک مرکزی اظهار داشت: حضور فین تک ها در سندباکس می تواند منجر به تغییر قوانین و مقررات شود.

رضا باقری اصل معاون امور دولت، مجلس و استان های وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هم در این نشست تخصصی گفت: در ۱۵ سال گذشته تنوع خدمات در حوزه خدمات مالی فناورانه را شاهد هستیم به طوری که بازیگران هم امروز متنوع تر شده اند؛ قبلا فقط بانک ها و بعد معاونت های فناوری آنها بودند اما امروز بازیگران بیشتری آمده اند و فین تک ها هم وارد ارایه خدمات مالی شده اند.

وی با بیان اینکه خدمات مالی فقط خدمات بانکی نیست و شامل بورس و بیمه هم می شود، اظهار داشت: با اضافه شدن بازیگران جدید، مدل های کسب و کارهای آنها هم متنوع تر شده و مدل فقط کارمزد نیست و این خود نشان دهنده پیچیده تر شدن حوزه تنظیم گری شده و لازم است که به سمت نظارت هوشمندانه حرکت کنیم.

باقری اصل تصریح کرد: انتظار داریم که ارایه دهندگان خدمات بانکی در حوزه خدمات مالی فناورانه، هم مدیریت ریسک کنند و هم به حریم خصوصی احترام بگذارند. شاهد هستیم که نهادهای ناظر خودشان وارد سندباکس شده اند و فقط هم مربوط به حوزه بانکی نیست بلکه در تمامی حوزه ها شاهد این موضوع هستیم.

معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه گرایش در تنظیم گری نباید میان بازیگران سنتی و جدید یا به نفع یکی از آنها باشد، تاکید کرد: به نظر من تمرکز در تنظیم گری باید به سمت گرایشی که به مردم خدمت ارایه می دهد، باشد.

حسین اسلامی رییس هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه تهران دیگر سخنران این نشست بود که گفت: وقتی کل سیستم بانکی در حال رفتن به سمت بانکداری هوشمند است تمام سیستم نظارتی هم باید به سمت پایه فناورانه برود و جنس نظارت هوشمند هم نیازمند هوشمندسازی است.

وی افزود: بسیاری از ضعف هایی که در حوزه اعطای تسهیلات در شبکه بانکی وجود دارد مربوط به موضوع اعتبارسنجی است لذا برای رفع این ضعف ها نیازمند حمایت از فین تک ها هستیم. سندباکس ها برای تسهیل امور ایجاد شدند ولی شاهد هستیم که محدودیت ها با این سندباکس ها بیشتر شده است.

اسلامی تصریح کرد: نفوذ نظارت در کسب و کارها، ناشی از سرمایه اجتماعی است.

هادی غلامی کارشناس اداره نظارت بر نظام های پرداخت بانک مرکزی هم گفت: نظارت پسینی یا برخط جمع آوری داده های ارزشمند از شرکت ها است. فین تک ها برای جمع آوری این اطلاعات نیازمند رگ تک ها هستند. پیشنهاد ما در بانک مرکزی این بود که مخازن فین تک ها قابلیت خوانش مقررات را از طریق یادگیری ماشینی داشته باشند.